Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

Wat is Niet Aangeboren Hersenletsel?

Niet aangeboren hersenletsel is een letsel aan de hersenen, dat ontstaan is na de geboorte. Dit kan optreden ten gevolge van een ziekte, zoals bv. een beroerte (CVA), MS, Parkinson, dementie, hersentumoren etc. Daarnaast kan het ook ontstaan door een verkeersongeluk, een ernstige val, verdrinkingsverschijnselen of na een harde klap tegen het hoofd.

De gevolgen zijn afhankelijk van de plaats en de grootte van het letsel in de hersenen.

Sommige gevolgen zijn duidelijk zichtbaar: loop- en balansproblematiek, verlamming of onduidelijke spraak. Minder zichtbare problemen kunnen zijn:  vermoeidheid, geheugen- en/of concentratiestoornissen, desoriëntatie in tijd, plaats of persoon en karakterveranderingen. 

De behandeling van NAH vindt meestal eerst plaats binnen een ziekenhuis of revalidatiekliniek en is gericht op het verminderen van de symptomen, het verbeteren van de kwaliteit van leven en het voorkomen van verdere complicaties. Daarna wordt de patiënt doorverwezen naar een eerstelijns (para-) medisch centrum voor nazorg.

De behandeling van NAH is gebaseerd op de specifieke symptomen die worden ervaren door de patiënt. Er is geen enkele behandeling die bij iedereen werkt, dus het is belangrijk dat patiënten een geschikte behandeling krijgen die afgestemd is op hun specifieke symptomen.

De meest voorkomende behandelingen voor NAH zijn fysiotherapie, logopedie, therapie met bewegingsactiviteiten en psychotherapie. Fysieke therapie kan helpen bij het verbeteren van de spierkracht, flexibiliteit en coördinatie. Logopedie is gericht op het verbeteren van taal- en communicatievaardigheden. Therapie met bewegingsactiviteiten kan helpen bij het verminderen van spierspanning en het verbeteren van de balans. Psychotherapie kan helpen bij het verbeteren van emotionele en sociale vaardigheden.

Medicatie kan ook worden gebruikt om bepaalde symptomen van NAH te behandelen. Sommige medicijnen kunnen worden gebruikt om de spierspanning te verminderen, andere kunnen helpen bij het verbeteren van cognitieve functies, zoals aandacht, geheugen en leerprestaties.

Tot slot kunnen ergotherapie en begeleiding ook worden gebruikt om te helpen bij het verbeteren van de dagelijkse vaardigheden, zoals persoonlijke verzorging, koken en huishouden.

De behandeling van NAH is een dynamisch proces dat continu wordt aangepast aan de veranderende behoeften van de patiënt.

Onze zorgverleners binnen ons centrum staan klaar om u de beste zorg te verlenen.