Manuele therapie

Manuele therapie is een erkende specialisatie binnen de fysiotherapie en is bedoeld voor mensen met klachten aan de wervelkolom en gewrichten in armen en benen. Klachten kunnen ontstaan wanneer gewrichten niet goed werken. Vaak is een kortere of langere overbelasting van het gewricht de oorzaak van de klacht. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk. Ook kunnen spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam.

Wat is manuele therapie?

De manueel therapeut verhelpt de functiestoornis van het gewricht door het toepassen van specifieke mobiliserende bewegingen met de handen (latijn: manus). Door de lichaamsdelen rond het gewricht op een bepaalde manier te bewegen kan de beweeglijkheid van de gewrichten snel worden vergroot. De pijn neemt af en de beweging van de gewrichten kan verbeteren. Soms vult de manueel therapeut deze behandeling aan met gedoseerde impulstechnieken.

Voor welke klachten is manuele therapie geschikt?
Veel klachten die veroorzaakt worden door stoornissen in gewrichten, kunnen door de manueel therapeut positief worden beïnvloed. Denk aan:

  • Hoofd- en nekpijn in combinatie met slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
  • Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib en borstpijn
  • Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
  • Bepaalde vormen van duizeligheid
  • Kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten
  • Heupklachten

Of manuele therapie ook úw klacht kan verhelpen, moet blijken tijdens de screening en/of de intake en het onderzoek, maar is ook afhankelijk van uw eigen inzet.

Verwijzing en Vergoeding

Voor deze specialisatie gelden dezelfde richtlijnen als voor Fysiotherapie. Zie de informatie over verwijzing en vergoeding.

Opleiding

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die een aanvullende opleiding manuele therapie heeft gevolgd. Onze manueeltherapeuten zijn opgeleid door de Stichting Opleidingen Muskuloskeletale Therapie (SOMT) te Amersfoort. De Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT) zorgt voor registratie en verplichte na- en bijscholing.