Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich richt op (top-) sporters die een blessure hebben opgelopen en zo snel mogelijk hun sportbeoefening willen hervatten. Of voor mensen die op een andere manier een blessure hebben opgelopen, waardoor ze niet in staat zijn hun sport  te beoefenen. Tevens voor mensen die bijvoorbeeld de marathon willen lopen en niet goed weten hoe ze zich zonder blessures kunnen voorbereiden. Daarnaast voor mensen die niet sporten maar dit wel willen.


Wat is sportfysiotherapie?

De sportfysiotherapeut helpt bij blessures of als u overtraind bent. Hij begrijpt wat er tijdens het sporten gebeurt en hoe u geblesseerd bent geraakt.Dat ziet u terug in het behandelplan en revalidatieschema.

De  sportfysiotherapeut kan kiezen uit verschillende behandelmogelijkheden zoals oefenprogramma's met of zonder gebruik van trainingsapparatuur. Braces of taping, mobiliserende technieken en diverse ondersteunende behandelapparatuur kunnen ook deel van de behandeling uitmaken. Preventie is voor de sportfysiotherapeut nummer één.

Zorg dat u kunt blijven sporten en voorkom herhaling van dezelfde sportblessures. Vraag uw sportfysiotherapeut hoe.

Voor welke klachten en vragen is sportfysiotherapie geschikt?

  • sportblessure
  • andere klachten waardoor u niet meer kunt sporten
  • blessurepreventie advies
  • advies in uw keuze voor een bepaalde sport, beste aanpak, materiaal, kleding en schoeisel
  • sportmedische begeleiding van trainingsprogramma's en prestatieverbetering
  • EHBSO: eerste hulp bij sportongevallen

Of fysiotherapie ook uw klacht kan verhelpen, moet blijken tijdens de screening en/of de intake en onderzoek maar is tevens afhankelijk van uw eigen inzet.

Verwijzing en Vergoeding

Voor deze specialisatie gelden dezelfde richtlijnen als voor Fysiotherapie. Zie de informatie over verwijzing en vergoeding.

 

Opleiding

Een sportfysiotherapeut is een fysiotherapeut die een aanvullende Master opleiding sportfysiotherapie heeft gevolgd. Onze sportfysiotherapeut heeft deze gevolgd bij de Hogeschool Utrecht . De Nederlandse Vereniging voor fysiotherapie in de sportgezondheidszorg ( NVFS) zorgt voor registratie en verplichte na- en bijscholing.